Over

Leo Pauw (1953) wisselde sinds 2003 zijn bestaan, samen met zijn vrouw Caroline Verhoeff, in Amsterdam af met een verblijf in hun tweede huis op het Franse platteland. Zijn ervaringen daar begon hij vast te leggen in columns voor het tijdschrift Maison en France. Later mondde dat uit in het verschijnen van twee boeken met korte verhalen over het leven in de Limousin, Verstilde tijd (2015) en Smeltende sneeuw (2016). Sinds 2022 wonen ze permanent in Frankrijk. In datzelfde jaar verscheen zijn debuutroman, Riverside Drive.

Leo Pauw schrijft ook geregeld stukken voor het informatieblad van de Amsterdamse woningcorporatie ‘ACW Samenwerking’. Deze artikelen bestrijken veelal de geschiedenis van Amsterdam en haar bewoners; een selectie van die stukken is hier te vinden.

In zijn werkzame leven is hij meer dan veertig jaar actief geweest in het veld van onderwijs en opvoeding, eerst als gymnastiekleraar later als pedagoog. Hij is de initiatiefnemer en ontwikkelaar van De Vreedzame School, een onderwijsprogramma om bij leerlingen burgerschapsvorming te stimuleren en hen goed voor te bereiden op het leven in een democratie. Tot 2019 vormde hij samen met Caroline Verhoeff de directie van Stichting Vreedzaam, een stichting die tot doel heeft om de vorming van democratisch burgerschap bij kinderen en jongeren ook buiten school te bevorderen door middel van het programma De Vreedzame Wijk.

In 2013 is Leo Pauw gepromoveerd op onderzoek naar de relatie tussen onderwijs en burgerschapsvorming aan de Universiteit Utrecht. Hij publiceerde verschillende boeken en artikelen, o.a. op het terrein van burgerschapsvorming, de aanpak van gedragsproblemen en leerlingbemiddeling. Voor een overzicht van een deel van deze publicaties klik hier.

Contact: leopauw@icloud.com